Ο ΟΜΙΛΟΣ PSA ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

peugeot-diafania

Ρύποι και πραγματικότητα!

infographic κατανάλωση μοντέλων L/100km

ο πρόσφατο Diesel Gate ανέδειξε περίτρανα τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά στην τυποποίηση της μέτρησης ρύπων στα επιβατικά αυτοκίνητα. Αρκετοί κατασκευαστές προσπαθώντας να μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο το μέσο όρο ρύπων του στόλου τους, καταφεύγουν σε ειδικές χαρτογραφήσεις και άλλες λύσεις που δημιουργούν μια εικόνα τυπική η οποία βρίσκεται στο νόμιμο πλαίσιο αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Ένα αυτοκίνητο όμως, καθημερινά αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου και κατ’ επέκταση τους εκπεμπόμενους ρύπους. Η καθημερινότητα διαφέρει πάρα πολύ από την τυποποιημένη διαδικασία μέτρησης ρύπων και φυσικά αυτό που έχει σημασία είναι τι γίνεται στην πραγματική ζωή.
Το γκρουπ PSA σε μια προσπάθεια να δώσει περισσότερες πληροφορίες στους πελάτες του αλλά και ν’ αναδείξει το θέμα αποφάσισε να προχωρήσει σε ανεξάρτητες – πιστοποιημένες μετρήσεις κατανάλωσης στον πραγματικό κόσμο. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Γαλλίας. Δημιουργήθηκε από κοινού ένα πρωτόκολλο που εγκρίθηκε από το Ινστιτούτο Βερίτας. Πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή ουσιαστικά είναι ένα γραφείο πιστοποίησης για όσους επιθεωρούν, πιστοποιούν ή κάνουν εργαστηριακά τεστ.
Το πρωτόκολλο πραγματοποίησης της δοκιμής διασφάλιζε την μέτρηση κατανάλωσης σε πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες. Η δοκιμή περιελάμβανε 92.3km σε διαφορετικές συνθήκες: Μέσα στην πόλη, σε επαρχιακό δρόμο και σε αυτοκινητόδρομο. Μετρήθηκαν αυτοκίνητα της Peugeot σε κανονικούς δρόμους με κυκλοφορία, επιβάτες, αποσκευές αλλά και επιβάρυνση λόγω καιρού με χρήση θέρμανσης ή κλιματισμού. Επίσης αντιμετωπίστηκαν απρόβλεπτα εμπόδια όπως αυτό που συναντάμε καθημερινά στο δρόμο. Για τη μέτρηση χρησιμοποιήθηκαν αρκετά μοντέλα από την γκάμα της Peugeot: Αυτοκίνητα πόλης, αυτοκίνητα χωρίς τέλη κυκλοφορίας, οικογενειακά αυτοκίνητα, πετρελαιοκίνητα ή βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, αυτόματα αυτοκίνητα, crossover, πολυμορφικά αυτοκίνητα.

Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά για τι γίνεται πραγματικά στο στόλο της Peugeot σε καθημερινές συνθήκες. Είναι δεδομένο πως το εν λόγω τεστ θα αξιοποιηθεί στο μέλλον ως οδηγός για την τυποποίηση νέων μετρήσεων στην Ε.Ε. ώστε αυτές να βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα.